Geschiedenis

Het departement was 1 van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van de provincie Quercy. Lot is ongeveer een kwart van de oppervlakte kwijtgeraakt bij de vorming van het departement Tarn-et-Garonne in 1808.
Lot (vroegere provincienaam was Quercy) is een Frans departement, gelegen in de regio Midi-Pyrénées. Het departement grenst aan de departementen Corrèze, Cantal, Aveyron, Tarn-et-Garonne, Lot-et-Garonne en de Dordogne. Het departement Lot heeft een oppervlakte van 5217 km2.

Landschap

Lot (Quercy) ontstond ca. 250 miljoen jaar geleden uit de afzettingen van sedimenten afkomstig uit zee. De kalkhoogvlaktes van Lot (o.a. Causse de Limogne, Quercy Blanc en de Causse de Gramat) liggen zo’n 300 à 400 meter boven de zeespiegel, behalve op die plekken waar het rivierwater diepe kloven heeft uitgesneden in de kalksteenhoudende grond. Lot ligt volledig in het gebied "Le Quercy" dat ook wel "La terre des merveilles" wordt genoemd.
In het oosten ligt de Ségala, een onvruchtbaar bergachtig gebied met vele ravijnen en begroeid met winter- en zomereiken, dennen en kastanjebomen. Verder naar het westen ligt de Limargue, een smalle strook met klei- en kalkhoudende grond. Het heuvelachtige vruchtbare gebiedje is begroeid met een coulisselandschap. In het westen van Lot ligt het zeer bosrijke, heuvelachtige Bouriane, een overgangsgebied tussen de kalksteenplateaus en de Périgord Noir met kastanjebossen en veel zomereiken. De kiezelachtige bodem is niet geschikt voor landbouw. Ten zuidwesten van Cahors gaan de causses over in ‘planhès’, een heuvelachtig landschap met grote krijtplateaus, de Quercy Blanc.Maar liefst drie rivieren doorklieven de Jura-kalksteenplateaus of 'causses' van de Lot, in het zuiden de rivieren Lot en Célé, in het noorden de Dordogne. De regio van de causses bestaat van zuid naar noord uit Causse de Caylus, Causse de Limogne, Causse de Cajarc, Causse de Gramat en Causse de Martel. De ‘causses’ zijn samengebracht onder de naam “Parc Naturel Régional ds Causses du Quercy”.
De schaarse vegetatie (al het regenwater verdwijnt in de poreuze bodem) bestaat hier voornamelijk uit grasland, truffeleiken, doornstruiken en jeneverstruiken. De ‘causses’ zijn rijk aan grotten, ondergrondse rivieren en diepe putten of 'gouffres'. Een ‘gouffre’ is een verticale grot met een relatief kleine opening aan de oppervlakte die verder naar beneden steeds breder wordt.
Door het grootste deel van het departement stroomt de 480 km lange Lot, een zijrivier van de Garonne en de Dordogne. De Lot ontspringt op de Mont Lozère en de belangrijkste zijrivieren zijn de Truyère en de Célé.