Quercy of Lot
Ten zuidwesten van de door toeristen overstroomde Dordogne ligt een rustiger, vaak miskend gebied: Quercy, ook wel Lot genoemd naaar het gelijknamige riviertje dat op veel plekken onderaan mooie kliffen ligt. De kliffen van Rocamadour bijvoorbeeld zijn een spectaculaire afwisseling in het vriendelijk golvende land. In deze omgeving is nog onbedorven landschap te vinden, boordevol herinneringen aan een rijk verleden.
De Quercy valt grotendeels samen met het huidige departement Lot. Van oudsher wordt echter ook een deel van het aangrenzende departement Tarn-et-Garonne tot de Quercy gerekend.
Rond de oevers van het riviertje de Lot voelde de prehistorische mens zich echter al thuis. In de grotten van Pech-Merle getuigen schilderingen van mammoeten, bisons en andere dieren daar nog van. Wie van grotten houdt, slaat ook de Gouffre de Padirac, een ondergrondse rivier, niet over.
In het pittoreske dorpje Saint-Cirq Lapopie waant de wandelaar zich nog in de middeleeuwen. Het dorp werd ooit verdeeld over vier edelen en dankt daaraan vier kastelen. Ook is er een watermolen en vind je er hunebedden.
Van het Saint-Cirq Lapopie tot Luzech kan de Lot bevaren worden met 'houseboats', die verhuurd worden aan vakantievierders. Uit de middeleeuwen dateert ook het schilderachtige Puy l'Evêque.
Hoofdstad van het gebied is Cahors, dat ook het centrum van de gelijknamige wijnstreek is. Cahors heeft nog een aantal monumenten uit de Romeinse tijd. Zo werden in 2006 nog ruïnes van een amphitheater gevonden. Bewonderenswaardig is hier ook de Pont Valentré. De legende wil dat tijdens de bouw hiervan de duivel elke nacht een steen verwijderde, uit wraak omdat hij gedwongen was de ziel van de bouwmeester terug te geven. Overigens heeft het hart van Cahors nog een aantal waardevolle middeleeuwse elementen, waaronde de fraaie Barbacane, een verdedigingspost die de ook nog bestaande poort van Barre moest bewaken.
Op een kruispunt van romeinse wegen lag Gramat, dat al in de prehistorie een dorpje was. Later lag het dorp in de vuurlinie tijdens de honderdjarige oorlog en godsdienstoorlogen. Daardoor is veel verloren gegaan, maar een bezoek loont nog altijd de moeite.
Wie in deze streek bij de bakker komt, moet even opletten: is een flute meestal een dikker stokbrood dan een baguette, hier is een flute juist dunner dan een baguette en heet een dik stokbrood gewoon pain...
In oktober en november kun je in de Quercy een bijzonder fenomeen waarnemen. Sommige akkers kleuren dan paars-rood van de saffraan-krokussen. De bloemdraden gelden als het rode goud omdat ze helemaal met de hand geplukt en verwerkt moeten worden. Eén bloemdraadje is genoeg om een pan soep een volle, gele kleur te geven. In Carjac, het hart van het teeltgebied, wordt eind oktober een jaarlijks saffraanfeest gehouden. De 80 saffraan-telers ontvangen in de weekeinden graag bezoekers.
Streken en steden in de omtrek: Dordogne, Les Landes, Pyreneeën.