Met de auto


De wegen
Frankrijk heeft een zeer goed ontwikkeld wegennet. Veel reizigers maken gebruik van de tolwegen. Wilt u weten wat u ongeveer kwijt zult zijn aan? Hiervoor heeft de ANWB een heel handig overzicht.

Route plannen
Er zijn vele gidsen en wegenkaarten te krijgen in de reisboekhandels, ANWB-winkels, benzinestations, enz. De bekendste zijn de Michelin en IGN kaarten. Sommige websites bieden de keuze uit verschillende routes (van de snelste weg tot de toeristische route met tussenstops) om van de ene plaats naar de andere te komen: www.viamichelin.com of www.mappy.nl

Zwarte zaterdagen
In Frankrijk kan het in de vakantieperiodes erg druk zijn op de wegen. De drukste dagen, veelal op zaterdag, worden zwarte zaterdagen genoemd. Zwart is de kleur die door de organisatie Bison Futé wordt toegewezen aan dagen waarop het verkeer erg druk is.
Men verwacht ook veel drukte op de wegen tijdens de overige dagen in dit weekend.
Verkeersinformatie vindt u ook op de website :www.bison-fute.equipement.gouv.fr (in het Frans en in het Engels)
Op de autoradio kunt u deze iformatie beluisteren op de zender Autoroute FM op de golflengte 107.7.

Spitsuren
Tijdens de spitsuren (over het algemeen op weekdagen van 7.30-9.00 uur en 17.30-19.30 uur), kunt u de toegangswegen tot de grote steden en de stadscentra beter vermijden: het verkeer is er dan vaak erg druk. Op de vertrekdata voor de schoolvakanties kunnen zich op bepaalde plaatsen (uitvalswegen van de grote steden, tolstations e.d.) files vormen.

De périphérique
Het is de angst van veel Nederlandse automobilisten, de rondweg van Parijs, ook wel 'périphérique' genoemd. De wirwar van auto’s en het agressieve rijgedrag van sommige Fransen doen sommigen besluiten om een omweg te nemen. Is dat wel nodig? Het blijft nog steeds een feit dat de gehaaste Parijzenaren vaak een zware rechtervoet hebben, maar als u een beetje op uw voorganger let en u niet te veel laat storen door claxons en lichtsignalen, dan komt het wel goed. Bovendien geldt ook op deze rondweg een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Wel doet u er goed aan om de spits te vermijden.

Vertaling verkeersvoorschriften
Attention - Let op!
Au pas - Langzaam!
Centre ville - Centrum
Chantier - Werkterrein
Danger (de mort) - Gevaar (levensgevaar)
Fin de limitation - Einde snelheidsbeperking
Gravier, Gravillons - Steenslag
Halte! - Stop!
Impasse - Doodlopend
Limitation - Snelheidsbeperking
Passage interdit - Doorgang verboden
Passage protégé - Voorrangskruising
Priorité à droite - Verkeer van rechts heeft voorrang
Prudence! - Voorzichtig!
Ralentir, ralentissez - Langzaam rijden
Route barrée - Afgesloten rijweg
Sens unique - Eenrichtingsverkeer
Serrez à droite - Rechts houden
Sortie de camions - Uitrit van vrachtwagens
Tenez vos distances - Afstand houden
Toutes directions - Doorgaand verkeer
Travaux - Werk in uitvoering
Virage (dangereux) - (Gevaarlijke) bocht
Voie unique - Eenbaansverkeer
Zone bleue - Parkeren alleen met parkeerschijf toegestaan
Zone rouge - Verboden te stoppen
Mise en fourrière - Auto wordt direct weggesleept


Auto huren
U kunt natuurlijk allerlei soorten voertuigen huren, van fietsen tot vrachtwagens, maar vooral personenauto's bij de autoverhuurbedrijven (en wat de tweewielers betreft bij winkels of garages). Om een auto te huren moet men over het algemeen minstens 20 jaar oud zijn en meer dan een jaar zijn rijbewijs hebben. De voorwaarden kunnen per organisatie anders zijn.De autoverhuurbedrijven hebben kantoren in de stations van de grote steden, op de luchthavens en in het centrum van sommige steden.Enige autoverhuurbedrijven: Sixt Location de voituressss, TT Car Transit, Hertzen Easyterra